Yaşamsal faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için vücudun büyük kısmını oluşturan su oldukça önemlidir. Vücutta boşaltım, sindirim ve dolaşım gibi aksiyonların gerçekleşmesi, böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışması, vücut sıcaklığının dengelenmesi için su gereklidir. Bu nedenle özellikle bebeklerde su tüketiminin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Unutulmaması gereken konu bebeklerin su tüketiminin gelişim dönemlerine göre farklılık göstereceğidir. Bu sebeple bebeklere ilk 6 ayda su verilmemektedir. Bebek anne sütü alamıyorsa bile durum değişmez. Bebek hazır mama ile besleniyorsa hazır mamada bulunan su bebeklerin ihtiyacını karşılar. Ayrıca su vermeye gerek kalmaz. Bebekler bu dönemde çok güçsüz olduklarından bakteri ve mantar gibi tehlikelere karşı savunmasızdır. Verilecek su ile bu gibi zararlı oluşumlara da kapı açılmış olur.
Kaynatmayı İhmal Etmeyin
6 aydan sonra ek gıda takviyesi ile beraber bebeklere su verilmeye başlanır. Bu periyod ile birlikte bebeklere 2-3 saatte bir olmak üzere su verilebilir. Bebeğe verilecek su miktarı ise bebeğin kilo, yapı ve terleme miktarına göre değişecektir.
Ortalama bir bebekte su ihtiyacı günlük olarak 750 mililitredir. Fakat bebeğe su verilirken bir sınırlama söz konusu olmamalıdır. Bebeğin alışık olduğu sevdiği bardaklarla su verilmeli, ara sıra bebeğe su içmesi teklif edilmelidir. Ancak bebek suyu reddediyorsa ısrarcı da olunmamalıdır. Bebeklere 12. ayın sonuna kadar kaynatılmış ve soğutulmuş su verilmesine özen gösterilmelidir.