Polietilen çok çeşit içeren ürünler için kullanılan bir termoplasti olarak tanımlanır. İsmini ise monomer halde ki etilenden almakta ve etilen kullanılarak polietilen üretir. Plastik endüstrisinde bilinen genel ismi ise kısaca PE olarak telaffuz edilmektedir. ldpe geri dönüşüm hattı içerisinde geri dönüştürülür.
LDPE NEDİR?
Polietilen maddesi yoğunluğuna ve kimyasal özelliklerine baz alınarak çeşitli kategorilere ayrılıp sınıflandırılmaktadır. Mekanik özellikleri ise kristal yapısının yanı sıra moleküler ağırlığa ve dallanma tipine bağlıdır. ldpe geri dönüşüm hattı içerisindeki bir alçak yoğunluklu polietilen ise monomer etilen yapılmış bir termo plastik malzeme olarak bilinen bir üründür. Bu serbest radikal poli merizasyonu yolu ile yüksek basınçlı süreçten geçerek Imperial Chemical Industries (ICI) tarafından da 1933 senesinde üretilmeye başlanan polietilen maddesi en yüksek kaliteli alçak yoğunluklu polietilen olarak tanımlanır. Bu üretimde ise bugün aynı yöntem kullanılmaktadır.
LDPE NERELERDE KULLANILIR?
Alçak yoğunluklu polietilen maddesi ise genel olarak tarım sektöründe kullanılan bir malzemedir. Özellikle turfanda sebzeciliğin ehemmiyet kazanması ve gübreleme işleminin artması ile birlikte tarım sektöründe kullanım alanı artış göstermiştir. Bunların yanı sıra alçak yoğunluklu polietilen ihraç ürünlerinin ambalajlarının yapılmasında kullanılır. Ayrıca haberleşme, sanayi ve enerji dağıtımı olarak geniş bir tüketim alanına sahiptir. Bu gibi alanlarda kullanımı gittikçe arttırılarak bu endüstrilere katkıda bulunur. ldpe geri dönüşüm hattı içerisine giren ürünlerin arasında alçak yoğunluklu polietilen adından da anlaşılacağı gibi yoğunluğu en az olan polietilen türüdür.
TÜRKİYE’YE İLK NE ZAMAN GELDİ?
Ldpe geri dönüşüm hattı alçak yoğunluklu polietilen ülkemiz de 70’li yıllarda üretimine başlanan bir malzemedir.
İÇERİĞİNDEKİ MADDELER NELER?
Alçak yoğunluklu polietilen olan moleküller arası kuvvetler yani anlık-dipol ve neden dipol çekim ise daha da zayıftır. Yani çekme direnci düşüktür ve buna karşın esnekliği ise yüksektir. Daha çok yüksek yoğunluklu polietilenden yani karbon atomlarının yaklaşık yüzde ikisinde dallanma bulunmaktadır.
Kendi molekülleri daha sıkı nedeni ile yan dalları dolu ve kristali de azdır. Ayrıca, alçak yoğunluklu polietilenin yoğunluğu ise diğer ldpe geri dönüşüm hattı içerisine giren ürünlere nazaran daha azdır. Çünkü alçak yoğunluklu polietilenin yoğunluğu çok ama çok düşüktür. Bunlara ek olarak ise LDPE kimyasal elementler olarak hidrojen ve karbonu içinde bulundurmaktadır.
LDPE ÖZELLİKLERİ
Gerilme Kuvveti : 10-20 MPa
Elastik Modülü : 300-500 MPa
Deformasyon Sıcaklığı : 110 derece
Özgül Ağırlığı : 0 , 92
Darbe Dayanımı : 500 kj / metre kare
Vicat Yumuşama Sıcaklığı : 94 derece
LDPE’NİN AVANTAJLARI
Pet şişe geri dönüşüm hattı içerisinde ki diğer ürünlere göre bazı avantajları bulunan LDPE’nin bu artı özellikleri ise şunlardır.
Kimyasal maddelere karşı mukavemeti
Elektriksel olarak gösterdiği direnç
Geniş mekanik özelliklerinin aralığı
Alev geciktiriciliği
Fiyat ve performans oranı
Yorgunluğa karşı geliştirdiği mukavemet
LDPE’NİN UYGULAMA ALANLARI
Bu malzeme her alan da kullanabilen bir malzeme olmadığı için belirli bir hizmet alanı bulunmaktadır. Bu alanlar ise şunlardır:
Film üretimleri
Çöp torbası üretimleri
Elektrik yalıtımları
Şişe yapımları
Variller
Kâğıt kaplamaları
Ağır hizmet torbaları
Oyuncaklar
Bunların yanı sıra LDPE ile bilinen termo plastik işleme yöntemleri şekillendirilebilir. Bu işlem gerçekleştirilirken ayrıca enjeksiyon da işleme için de tavsiye edilen sıcaklık değeri ise 180 derece ila 240 derece aralığı olmaktadır.
FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Yukarıda sayılan özelliklerinin yanı sıra LDPE malzemesinin fiziksel özellikleri ise şunlardır.
En düşük sıcaklık : -58 derece
En yüksek sıcaklık : 176 derece
Erime noktası : 248 derece
Sertlik : SD55
Ürün için https://www.inanplastics.com/ldpe-geri-donusum-hatti tıklayın.