Yüzme en sevilen ve en faydalı spor dallarındandır. Yüzme öğrenirken en önemli etkenlerden birisi öz güvendir. Yüzme öğrenmeye karar veren bireylerin ilk yapması gereken bir kursa kayıt olmaktır. Kursta eğitmenlerin yönergelerine dikkat ederek ve kendine güvenerek yüzmeyi öğrenmek mümkündür.
Yüzme Eğitimi Aşamaları
Yüzme eğitimi aşamalar şeklinde öğretilir. İlk olarak suda batmadan durmak suyun içerisinde nefes tutma egzersizleri yapılmalıdır. Özellikle su korkusu olan bireylerin nefes egzersizlerini çok yapması önemlidir. Yüzme etkinliklerinde en önemli görev kursiyere düşer. Kendi çabalamalı ve gayret ederek yönergeleri uygulayarak başarılı bir eğitim almış olmalıdır. Nefes alıp su üzerine yatarak kendine olan güvenini artırabilir. Daha sonra ayakların suda duruş ve vuruş şekillerine eğitmen eşliğinde pekiştirme çalışmaları yapılmalıdır. Bu sırada internetten farklı videolar izleyerek kendini geliştirip yüzme öğrenmeyi hızlandırmak mümkündür. Ayak çalışmalarından sonra kol çalışmalarına geçilir. Kulaç atma etkinlikleri yapılır. Bu sırada yüzme tahtası ve ayak aparatı kullanmak eğitimi kolaylaştırır. Kulaç atarken baş hareketlerine dikkat edilmelidir. Çalışma yapılan havuz derinliği boyumuza uygun olmalı ve derin olmamalıdır.
Yüzme Eğitimi Faydaları
Bütün vücudumuzu çalıştırdığı için çok önemli bir spor dalıdır. Kas ve iskelet sistemimizi güçlendirir. Öz güven kazandırır. Boş zamanlarımızı dolduracak güzel bir etkinliktir. Fazla kilolarımızdan bu sporla kurtulabiliriz. Psikolojik olarak rahatlarız. Vücudumuzdaki yağ oranı azalır. Yürümekte koşmakta zorlanan insanlar için ideal bir spordur. Kısa mesafe ile başlayıp mesafeyi zamanla uzatabiliriz.
Yüzme Eğitmeni Nasıl Olmalı?
Her şeyden önce bu işin eğitimini almış işinde uzman kişiler olmalıdır. Yönergeleri açık ve anlaşılır olmalı kursiyerlerde güven hissi oluşturmalıdır. Önceliği can güvenliği olmalı bireysel farklılıklara dikkat ederek öğretim yapmalıdır. İlk olarak suya alışma çalışmalarıyla başlamalı ve kendisi de suyun içinde öğretici olarak yön göstermelidir. Nefes çalışmaları yaptırmalı su yutma korkusu olan bireylere nefes kontrol çalışmaları yaptırmalıdır. Kursiyerlere tekniklere çalışmaları için yeterli süre tanımalı ve destek olmalıdır. Karşılıklı güven ve huzur içinde çalışmalar sürdürülmelidir. Yüzme etkinliklerinde bacak hareketleri duruş ve vuruşlar uygulamaları gösterilmelidir. Daha sonra kol hareketlerine geçilmelidir. Etkili ve kalıcı bir eğitim olması açısından tekrar ve sırayla suda uygulama etkinlikleri yapılmalıdır.
Yüzmede Motivasyonun Önemi
Yüzme öğretilen grup küçük yaş grubuysa spor etkinliklerine yönlendirilmelidir. Çocuklara yüzme sporunun eğlenceli yönleri gösterilerek, müsabakalara katılmaları sağlanarak motivasyon yüklenmelidir. Arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmek sağlıklı olmak huzur verecektir. Başarı kazanmaları da hem aile hem çocuklar açısından gurur verici bir durumdur. Yüzme öğrenen bireyler yetişkin grup ise onlara da sağlık açısından olumlu etkileri anlatılmalı ve örnek verilmelidir. Yetişkinler için olan yüzme etkinliklerine katılmaya teşvik edilmeli ve motive olmaları sağlanmalıdır.
Sonuç olarak yüzme eğitimi güven duygusu varsa verilebilir. Sürekli eleştiriler yapan eğitmen ya da ebeveyn tutumu kursiyerlerde yüzme sporuna karşı olumsuz bakış açısı geliştirmeye sebep olabilir. Bu nedenle eğitim başta sevgi ve sabır işidir.